Wat is het verschil tussen een klikgebit en kunstgebit?

Verschil kunstgebit klikgebit

Op zoek naar het verschil klikgebit en kunstgebit? Lang niet iedereen weet dat het verschil tussen klikgebit en kunstgebit veel verder reikt dan alleen het gebruik. Doordat een kunstgebit los in de mond zit, kan deze uitvallen. Een klikgebit zit vast met implantaten. Het maken van een klikgebit en kunstgebit is vergelijkbaar, maar het vastzetten werkt dus wat anders.

Voor een klikgebit zullen er implantaten in de kaak geplaatst moeten worden, voor een kunstgebit hoeft dit niet. Een klikgebit is overigens niet hetzelfde als een vast kunstgebit. Want net als een kunstgebit moet een klikgebit ‘s nachts uit terwijl een vast gebit alleen door de tandarts of de implantoloog losgemaakt kan worden.

Het verschil tussen een klikgebit en kunstgebit: de basis

v
Klikgebit op Steg

Het verschil tussen een klikgebit en kunstgebit is een belangrijk onderwerp voor mensen die hun natuurlijke tanden en kiezen hebben verloren of op het punt staan deze te verliezen. Het belangrijkste verschil tussen beide typen gebitsprotheses is de manier waarop ze in de mond worden bevestigd en de mate van stabiliteit die ze bieden.

De constructie van een klikgebit en kunstgebit

Hoewel het maken van een klikgebit en kunstgebit vergelijkbaar is, zijn er enkele cruciale verschillen in de manier waarop ze worden geconstrueerd. Een kunstgebit is een uitneembare prothese die op maat wordt gemaakt om op de kaak te passen. Het bestaat uit een basis van acrylhars die de natuurlijke kleur van het tandvlees imiteert, met daarop kunsttanden en -kiezen van acryl of porselein.

Een klikgebit daarentegen is ook een uitneembare prothese, maar wordt bevestigd aan implantaten die in de kaak zijn geplaatst. Deze implantaten fungeren als een anker voor het klikgebit en zorgen voor extra stabiliteit en comfort. Het klikgebit wordt op zijn plaats gehouden door middel van een kliksysteem dat op de implantaten past.

Verschil tussen een klikgebit en kunstgebit: de bevestiging

Verschil kunstgebit klikgebit
Kunstgebit boven- onderkaak

Het grootste verschil tussen een klikgebit en kunstgebit is de manier waarop ze in de mond worden bevestigd. Een kunstgebit wordt op zijn plaats gehouden door de natuurlijke zuigkracht van het speeksel en de spieren in de mond. Dit betekent dat het kunstgebit mogelijk kan verschuiven of uitvallen, vooral tijdens het eten of praten.

Een klikgebit wordt echter stevig op zijn plaats gehouden door implantaten die in de kaak zijn geplaatst. Dit zorgt voor een veel stabielere en comfortabelere pasvorm dan een traditioneel kunstgebit. Hierdoor kunnen mensen met een klikgebit vaak beter kauwen en spreken dan mensen met een gewoon kunstgebit.

Een klikgebit biedt meer stabiliteit en comfort dankzij de implantaten, terwijl een kunstgebit een meer betaalbare en en minder ingrijpende  oplossing is. Door uw behoeften, budget en persoonlijke voorkeuren in overweging te nemen, kunt u de meest geschikte optie voor uw situatie kiezen.

Voordelen van beide varianten

Er zijn grote voordelen verbonden aan het kiezen voor een klikgebit of kunstgebit. Enkele voordelen van een kunstgebit zijn onder meer de lagere kosten en het feit dat er geen chirurgische ingreep nodig is om de prothese te plaatsen. Echter, een kunstgebit kan voor veel mensen minder comfortabel zijn en onvoldoende stabiliteit bieden. Dit is vaak een van de redenen waarom men kiest voor een klikgebit.

Stabiliteit en comfort

Het belangrijkste voordeel van een klikgebit is de stabiliteit en het comfort die het biedt. Omdat het klikgebit stevig op de implantaten wordt bevestigd (geklikt), is er minder kans op verschuiven of uitvallen. Bovendien kan een klikgebit helpen om verder botverlies in de kaak te voorkomen, omdat de implantaten de kaak stimuleren op dezelfde manier als natuurlijke tandwortels. Dit is een belangrijk voordeel, aangezien botverlies kan leiden tot een veranderende gezichtsstructuur en problemen met de pasvorm van het gebit.

Goed om te weten: de kosten voor het plaatsen van implantaten en het vervaardigen van het klikgebit kunnen hoger zijn dan bij een traditioneel kunstgebit. Daarnaast is het plaatsen van implantaten een chirurgische ingreep, wat betekent dat er een herstelperiode en een mogelijk risico op complicaties is.

Een klikgebit of kunstgebit: welke is geschikt voor u?

Het kiezen tussen een klikgebit en kunstgebit hangt af van uw individuele situatie, behoeften en budget. Als u op zoek bent naar een betaalbare oplossing en geen ingrijpende procedures wilt ondergaan, kan een kunstgebit een goede keuze zijn. Houd er echter rekening mee dat een kunstgebit mogelijk minder comfortabel en stabiel is dan een klikgebit.

Als u bereid bent om meer te investeren in uw gebitsprothese en op zoek bent naar een oplossing die meer stabiliteit en comfort biedt, kan een klikgebit de betere keuze zijn. Vraag TopTanden gerust om advies en ontdek hoe u in slechts 4 stappen tot wel 50-70% kunt besparen op uw tandartskosten met TopTanden!

Ons deskundige team helpt u graag bij het vinden van de perfecte oplossing voor uw gebit. Wacht niet langer, profiteer van onze expertise en kies voor een voordelige en kwalitatieve oplossing. Samen met TopTanden vindt u de weg naar een stralende glimlach en zorgeloos genieten van uw maaltijden!

De uiteindelijke keuze maken

Het verschil tussen een klikgebit en kunstgebit is een belangrijk onderwerp voor mensen die overwegen om een gebitsprothese te nemen. Beide oplossingen hebben hun voor- en nadelen, en het is essentieel om de verschillen tussen de twee te begrijpen om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen.

Om de juiste keuze te maken tussen een klikgebit en kunstgebit, overweeg uw budget, comfortbehoeften en bereidheid om invasieve procedures te ondergaan. Voor een betaalbare, niet-invasieve optie, kies een kunstgebit. Als u op zoek bent naar meer stabiliteit, comfort en bereid bent om te investeren in een chirurgische ingreep, overweeg dan een klikgebit, All-On-6 of een All-ON-4.

Bent u nog steeds onzeker over welke optie het beste bij u past?

Neem dan contact op met TopTanden, dé gespecialiseerde kliniek die u kan begeleiden bij het kiezen van de juiste gebitsprothese. TopTanden heeft veel ervaring met zowel implantaten als klikgebitten en kunstgebitten en kan u helpen de ideale oplossing te vinden. Bezoek onze website of neem direct contact op voor een persoonlijk consult. Laat TopTanden u helpen bij het herwinnen van uw zelfvertrouwen en glimlach!

Share:

TopTanden Dental

MondZorg Hongarije

Vanuit Nederland

085 - 0609 580

Vanuit België

03 - 8081 650

U kunt ons bellen

Ma t/m Zo: 09:00u - 22:00u