Facings

Wat is een facing?

Een facing (ook veneers of facetten genoemd) is een dun laagje tandkleurig vulmateriaal, gemaakt van composiet of porselein die als het ware op uw tanden worden geplakt. Met een facing kan een tandarts uw gebit er mooier uit laten zien.

Een facing, facet of veneer kan onder andere uitkomst voor u bieden als:

  • U wittere tanden wilt;
  • U afgebroken tanden of hoekjes heeft en deze wilt repareren;
  • U een spleetje heeft waar u vanaf wilt;
  • U (scheve) tanden heeft die u wilt verfraaien.

Facing van composiet of porselein?

Bij TopTanden Dental werken we alleen met facings en veneers van de hoogste kwaliteit. Daarom werken we alleen met facings die gemaakt zijn van porselein. Met een porseleinen facing kunnen we uw tand tot in de detail namaken zodat het net zo natuurlijk oogt als de naastliggende tand. Een zo natuurlijk mogelijk uiterlijk kan alleen bereikt worden met porselein. Porselein gaat tevens langer mee dan composiet, ofwel plastic. Het is minder gevoelig voor aanslag aan het oppervlak dan composiet.

Hoe verloopt de behandeling?

  • Kleur bepalen

Na het consult kunt u samen met de tandarts de kleur van uw facings bepalen. Dit wordt gedaan met behulp van een kleurenstaal en een spiegel. In de door u gekozen kleur wordt uw facing gemaakt in het laboratorium van TopTanden Dental.

  • Slijpen van de tand

Als de facing gemaakt is, kunt u terugkomen om de facing te laten plaatsen.

Verzekering en kosten

Facings worden meestal niet vergoed in uw basisverzekering. Controleer het bij uw verzekeringsmaatschappij. De kosten van facings verschillen per land. In Nederland en België zijn de kosten van porselein facings gemiddeld zo'n 570 tot 700 euro voor 1 porselein facing / veneer. Bij TopTanden Dental bespaart u ruim de helft op uw kosten per facing.

Facings voor uw tanden

Facetten bieden een eenvoudige oplossing voor een mooier gebit. Een mooi gebit is niet alleen belangrijk voor uw uiterlijk, maar ook voor uw zelfvertrouwen en mondgezondheid. Helaas heeft niet iedereen van nature een perfect gebit. Gelukkig bieden facetten een eenvoudige oplossing om uw gebit te verfraaien. Wij van TopTanden vertellen u graag over de voordelen van facings en hoe het plaatsen ervan in zijn werk gaat.

Facings zijn schildjes van composiet of keramisch porselein

Deze facetten worden over uw tanden geplaatst. Ze worden op maat gemaakt en geven uw gebit een mooi en fris uiterlijk. Facings voor tanden kunnen gebruikt worden om afgebroken tanden en kiezen te repareren, spleetjes op te vullen, de stand van uw tanden aan te passen en uw gebit witter te maken. U kunt samen met uw tandarts de gewenste kleur en vorm van de facings voor tanden bepalen.

De voordelen van een facing

Een facing kan afgebroken tanden en kiezen repareren en voorkomen dat er verdere schade ontstaat. Facetten bieden vele voordelen ten opzichte van andere gebitscorrecties. Ze elimineren verkleuringen en oneffenheden en zorgen voor een mooi egaal gebit. Veel mensen schamen zich voor hun gebit en durven niet voluit te lachen. Met facetten hoeft u zich daar geen zorgen meer over te maken. Met een mooi gebit voelt u zich zelfverzekerder en durft u weer voluit te lachen. 

Hoe lang duurt het plaatsen van facings?

De duur van het plaatsen van een facing is afhankelijk van het materiaal waaruit de facing is gemaakt. Een facing kan in één behandeling worden geplaatst. Een porseleinen facing wordt meestal in een tandtechnisch laboratorium gemaakt en het plaatsen ervan vereist daarom minstens twee bezoeken aan de tandarts.

Het proces van het plaatsen van een facet begint met het bespreken van uw wensen met uw tandarts. Vervolgens wordt er een afdruk van uw gebit gemaakt en wordt de kleur en vorm bepaald. Als u kiest voor porseleinen tanden, worden deze eerst voor u gemaakt en tijdens een tweede afspraak geplaatst. Bij het plaatsen van composiet tanden wordt de facing direct op de tand aangebracht en vormgegeven. 

Pijnloze behandeling

De behandeling is over het algemeen pijnloos, maar in sommige gevallen kan de tandarts besluiten om eerst een verdoving toe te dienen. In tegenstelling tot kronen, waarvoor een aanzienlijke hoeveelheid tandstructuur moet worden verwijderd, hoeft bij facetten slechts een klein beetje glazuur van de voorkant van de tand te worden afgeschaafd. Dit betekent dat de onderliggende tandstructuur grotendeels intact blijft, wat beter is voor de algehele gezondheid en levensduur van de tand.

Nazorg

Ze hebben weinig onderhoud nodig, maar het is wel belangrijk om uw gebit goed te blijven poetsen en flossen. Het is ook verstandig om voorzichtig te zijn met het eten van harde en plakkerige voedingsmiddelen, omdat dit schade aan de facing kan veroorzaken.

De behandeling is een relatief snelle en pijnloze procedure. In de meeste gevallen kan de plaatsing van een composiet tand in één bezoek aan de tandarts worden afgerond. Zelfs het plaatsen van een porseleinen facing, waarvoor meerdere bezoeken aan de tandarts nodig zijn, is over het algemeen minder tijdrovend en minder ongemakkelijk dan andere vormen van gebitsrenovatie zoals het plaatsen van tandimplantatie of orthodontische behandelingen.

Uw tanden beschermen

Naast de esthetische voordelen van een facing, kan een facing ook helpen om uw tanden te beschermen tegen verdere schade. Als u bijvoorbeeld een gebarsten of gebroken tand heeft, kan een facet helpen om verdere schade te voorkomen door een beschermende laag over het beschadigde gebied aan te brengen. Ook als de tanden zijn afgesleten door knarsen of klemmen, kunnen facetten uw tanden beschermen tegen verdere slijtage.

Eén of meerdere facings plaatsen

Hoeveel facetten u laat plaatsen, ligt geheel aan u. Echter, wij kunnen u vanzelfsprekend wel helpen bij het maken van een keuze met een gedegen toelichting. Voordat u besluit facings te laten plaatsen, is het belangrijk een afspraak te maken voor een consult bij uw tandarts. Tijdens dit consult zal de tandarts uw gebit onderzoeken en bepalen of facetten een geschikte oplossing bieden voor uw wensen.

De facetten zijn gemaakt van composiet of porselein en kunnen door TopTanden worden aangebracht om uw tanden witter, rechter of gladder te maken. Ze kunnen ook worden gebruikt om afgebroken tanden te herstellen, kloven te dichten of scheve tanden te verfraaien.

De behandeling: stap voor stap

Na het consult kunt u samen met de tandarts van TopTanden de kleur van uw facetten bepalen. Dit gebeurt met behulp van een kleurstaal en een spiegel. In de door u gekozen kleur wordt uw facet gemaakt in het laboratorium van TopTanden.

Voordat de tanden facings geplaatst kunnen worden, moet de tand of kies mogelijk worden geslepen om ervoor te zorgen dat de facing goed past en er natuurlijk uitziet. Hoeveel er geslepen dient te worden, hangt af van het type facet en de conditie van uw tanden. Voor porseleinen facetten is er meestal meer slijpwerk nodig dan voor composietfacetten.

Een afdruk maken

Na het slijpen maakt de tandarts een nauwkeurige afdruk van uw tanden. Deze afdruk wordt naar het tandtechnisch laboratorium gestuurd, waar de facetten op maat worden gemaakt. Dit proces kan enkele dagen tot weken duren, afhankelijk van het type facet en de complexiteit van uw situatie.

Tijdelijke facings voor tanden

In afwachting van uw permanente facetten kan de tandarts tijdelijke facetten plaatsen om uw tanden te beschermen en een esthetisch uiterlijk te behouden. Deze tijdelijke facetten zijn gemaakt van een minder duurzaam materiaal en worden meestal zonder lijm bevestigd, zodat ze gemakkelijk kunnen worden verwijderd wanneer uw permanente facetten klaar zijn.

Het plaatsen van de facings

Wanneer uw permanente facetten klaar zijn, wordt u weer verwelkomd bij de tandartspraktijk. De tandarts zal controleren of de facetten passen en past ze eventueel aan om ervoor te zorgen dat ze goed passen en er natuurlijk uitzien. Vervolgens worden ze op uw tanden bevestigd met een speciale lijm. Dit proces zorgt voor een sterke en duurzame hechting tussen de facetten en uw tanden.

Nadat de facetten zijn geplaatst, plant de tandarts een controleafspraak om na te gaan of alles naar wens is en of er geen problemen zijn ontstaan. Tijdens deze afspraak kan de tandarts indien nodig kleine aanpassingen doen en eventuele vragen beantwoorden. Het is belangrijk om goed voor uw facings te zorgen en regelmatig controles bij uw tandarts te blijven plannen, zodat ze lang meegaan en er op hun best uitzien.

Een stralende glimlach 

Facetten kunnen uw glimlach aanzienlijk verbeteren door de vorm, grootte, kleur en uitlijning van uw tanden te corrigeren. Dit kan leiden tot een toename van uw zelfvertrouwen en tevredenheid met uw uiterlijk.

Vergeleken met andere vormen van gebitsrenovatie zoals het plaatsen van tandkronen, is het plaatsen van een facing minder invasief omdat er meestal minder tandmateriaal hoeft te worden verwijderd. Porseleinen facetten zijn daarnaast sterk en duurzaam, waardoor ze lang meegaan. Ze zijn bestand tegen vlekken en slijtage, waardoor ze er jarenlang goed blijven uitzien.

Snelle resultaten gegarandeerd!

In tegenstelling tot orthodontische behandelingen, die maanden of zelfs jaren kunnen duren, kan het plaatsen van facetten in slechts enkele weken worden voltooid, waardoor u snel van uw nieuwe glimlach kunt genieten.

Om ervoor te zorgen dat uw facetten lang meegaan en er op hun best blijven uitzien, is het belangrijk voor goede nazorg te zorgen. Bij TopTanden denken we graag met u mee om uw tanden zo mooi mogelijk te houden. 

Plan regelmatig controlebezoeken met uw tandarts om uw facetten en algemene gebitsgezondheid te laten controleren. Uw tandarts kan problemen vroegtijdig opsporen en indien nodig aanbevelingen doen.

Wij zijn de expert in gebitsrenovatie: als u nieuwe facings voor tanden wilt, een sinuslift of een andere behandeling, bent u bij TopTanden aan het juiste adres. Wilt u meer weten over onze oplossingen? Neem dan eens geheel vrijblijvend contact met ons op!

Voor en na foto facings

hoe facings schoon te houden

facings-veneers-ervaringen-voor-en-na-foto-tandarts-hongarije-boedapest-01

facings voor en na mondzorg boedapest hongarije

TopTanden Dental

MondZorg Hongarije

Vanuit Nederland

085 - 0609 580

Vanuit België

03 - 8081 650

U kunt ons bellen

Ma t/m Zo: 09:00u - 22:00u