Kronen tanden

Kronen

Wat zijn kronen?

Een kroon is een speciale overkapping van metaal-porselein, porselein of zirkonium, die over een beschadigde of sterk gevulde tand of kies wordt aangebracht. De kroon tand bestaat uit één stuk en geeft meer stevigheid en bescherming aan uw tand of kies. Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervangingen voor tanden en kiezen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk. Een behandeling voor een kroon of brug is ingewikkelder dan voor een gewone vulling. Tijdens uw verblijf in Boedapest zult u dan ook enkele keren bij ons moeten terugkomen.

Wij zorgen ervoor dat de kronen worden aangepast aan de vorm en kleur van uw eigen tand of kies. Daardoor blijft het een natuurlijk geheel en past het altijd goed in uw mond. Niemand kan zien dat u kronen heeft.

Kronen-tanden-en-bruggen-Tandarts-Hongarije-Boedapest-TopTanden-Andras-SchandlWanneer heb ik een kroon nodig?

 • Uw tanden zijn beschadigd of hebben onvoldoende houvast
 • Om een zwakke tand of kies te versterken
 • Het verbeteren van het uiterlijk van tanden en kiezen
 • Een kroon op een implantaat
 • Bij verkleuringen en/of niet goed gevormde of afgebroken kiezen
 • Als een onderdeel van een brug op tanden of op implantaten

Kronen 

Kronen zijn de ideale oplossing waarmee veel mensen toch weer een mooi gebit kunnen krijgen. In veel gevallen kan worden gekozen om voor een kroon tand te gaan. Of voor uw tanden kronen geschikt zijn, bekijken wij van TopTanden graag. Maakt u zich over de kosten voor een tanden kroon behandeling geen zorgen. Ook over de geschiktheid van uw gebit hoeft u in dit stadium niet na te denken. Wij zijn een gespecialiseerde dental kliniek waar wij naast kronen ook bruggen plaatsen. Stel dat een kroon kies niet mogelijk blijkt te zijn, dan kunnen we even makkelijk een andere optie kiezen.

FAQ

Het kan goed zijn dat u nog een aantal vragen heeft. Onderstaand behandelen wij een aantal veelgestelde vragen. Heeft u een andere vraag over kronen? Neem gerust contact met ons op. Een kroon tand laten plaatsen doet u maar eens voor een periode van ongeveer 15-20 jaar. Het onderzoek naar de mogelijkheden mag dus best wat tijd in beslag nemen. 

Wat is een brug?

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Dat zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Een brug bestaat uit twee of meer kronen die op pijlers passen en een brugtussendeel, ook wel dummy genoemd. Deze bestaat uit één of meer kunsttanden en/of kiezen die op de plaats van de open ruimte komen.

Wanneer heb ik een brug nodig?

 • Om beter te kunnen kauwen.
 • Verbetering van het uiterlijk van tanden en kiezen
 • Om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaan uitgroeien. Als tanden en kiezen ontbreken, kunnen de tanden of kiezen van de andere kaak in de richting van de open ruimte groeien. Ook kunnen de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte naar elkaar toe groeien.
 • Als een onderdeel van een brug op tanden of op implantaten

Ik heb 1 missende tand of kies? Wat is beter? Een 3-delige brug op naastliggende tanden of een toch een implantaat? 

kroon op implantaat versus 3-delige brug op naastliggende tanden Toptanden Tandarts Hongarije Boedapest Bpg

Een implantaat en een kroon op een implantaat is altijd beste oplossing!

De vele voordelen van een kroon of brug op implantaten:

 • Implantaten met kronen zijn een vervanging van uw eigen tanden
 • Implantaten zorgen ervoor dat het kaakbot niet meer slinkt
 • Ze beschadigen omliggende tanden niet sterk zoals bij een 3-delige brug
 • Ongevoelig voor tandbederf/cariës
 • Met een kroon op een implantaat wordt uw natuurlijke kauwvermogen hersteld
 • Geeft steun aan tegenoverliggende tanden of kiezen, dus behoud van het gebit
 • Geen lege ruimte in de mond
 • Een kroon op een implantaat of een brug op implantaten zit muurvast
 • U kunt weer alles eten en zonder problemen lachen

Brug of kroon op implantaat?

Wanneer u een kroon kies overweegt maar de wortel is niet geschikt, dan zijn er meerdere mogelijkheden. Een zeer bekende methode is kronen tanden op brug plaatsen. De brug komt tussen twee tanden in en bestaat meestal uit minimaal drie kronen. Beide tanden aan weerszijden van de ontbrekende tand worden dus ook afgeslepen zodat er een kroon op geplaatst kan worden. Er bestaat ook een zwevende brug, die aan één tand vastzit. 

Wat zijn aandachtspunten voor brug kroon tanden?

Een van de aandachtspunten bij een brug met kroon tanden is dat soms gezonde tanden of kiezen afgeslepen moeten worden voor het vervangen van één slechte tand. Ook op de plek van goede tanden komen kronen tanden. Hoewel de kroon op implantaat duurder is, kan dit een betere optie zijn.

Een kroon plaatsen, hoe lang duurt dat?

In principe bestaat de kronen tanden behandeling uit twee delen. Bij de eerste behandeling bekijkt de tandarts uw kaak, wortel en tand of kies. Soms is een voorbereidende behandeling zoals een wortelkanaalbehandeling aan te raden. Indien de wortel ongeschikt is, dient er een implantaat geplaatst te worden. Na deze behandeling zal ook de kroon gemaakt worden op basis van uw eigen tanden. Zo kan de kroon natuurgetrouw ontwikkeld worden. U kunt eerst een noodkroon krijgen in afwachting van de tweede behandeling. Dan wordt de definitieve kroon geplaatst en vastgezet.

Hoeveel kost een kroon bij de tandarts?

De tandarts regelmatig bezoeken is belangrijk om uw gebit goed te verzorgen. Voor de normale behandelingen, zijn prijzen van een tandartsbehandeling goed te overzien. Voor specialistische behandelingen zijn de prijzen echter relatief hoog. Veel mensen moeten even slikken als ze de prijs bekijken. Dit begint rond de 400 euro voor een simpele kroon plaatsen. Een porseleinen kroon kan rond de 600-700 euro kosten. Een kroon op implantaat kan duizenden euro’s kosten. Logisch dus dat veel mensen naar de tandarts blijven gaan voor periodieke mondzorg, maar voor de goedkope kronen tanden prijs Turkije of Hongarije kiezen.

Waar op letten bij kronen?

Kronen dienen goed schoon gehouden te worden. Rondom de kroon kan tandplak ontstaan. De kroon kan ten opzichte van de omliggende tanden anders verkleuren. Ook is het bleken van tanden niet aan te raden omdat de kroon niet of niet op dezelfde manier verbleekt. Hetzelfde wat voor tanden kronen geldt, geldt ook voor brug tanden en facings. Houd daar dus rekening mee. Wilt u uw tanden laten bleken? Overleg dit dan met de behandelaar voor u tot kronen overgaat. Het kan in sommige gevallen aan te raden zijn eerst uw tanden te bleken voordat de kroon tand op maat gemaakt wordt.

Is een kroon plaatsen zonder wortelkanaalbehandeling mogelijk?

In sommige gevallen is een wortelkanaalbehandeling aan te raden voor de kronen geplaatst worden. Dit zal blijken tijdens de behandeling. Wanneer u nu al pijn heeft aan uw kaak, kan het zijn dat er sprake is van een ontstoken wortel. Doordat u bij een specialistische dental kliniek van TopTanden uw behandeling laat uitvoeren, hoeft u zich geen zorgen te maken. Mocht een wortelkanaalbehandeling nodig zijn, of mocht de wortel ongeschikt zijn waardoor een implantaat nodig is, dan kan dit gedaan worden. Ook wanneer een kroon niet meer mogelijk is, zorgen wij dat u met een perfect gebit onze kliniek kunt verlaten.

Wat is een betere oplossing: kronen of facings?

Een kroon is een omhulsel van de tand die over de afgeslepen tand geplaatst wordt. De rand eindigt op of net onder het tandvlees. Facings hebben dit alleen aan de voorkant, de achterkant en zijkant van de tand wordt dan niet volledig afgeslepen. Bij zwakke tanden of kiezen zal een kroon de oplossing zijn. Facings zijn meer esthetisch dan dat ze een zwakke tand volledig vervangen. Het een is dus niet beter dan het ander maar dient een ander doel. Een facing op een rotte of afgebroken tand plaatsen is simpelweg geen optie. Een kroon kies of tand plaatsen zal meestal beter zijn omdat er meer kracht op gezet kan worden. 

Hoe lang doet u met een kroon?

Een tanden kroon zou 15 tot 20 jaar mee kunnen gaan, maar dit is geheel afhankelijk van de gekozen materialen, uw gebit, uw manier van reinigen en andere factoren. Stel dat u tandenknarst, dan kan dit schade aan de kronen geven. Ook wanneer u rookt kan dit de levensduur van de kroon aantasten. Wanneer u een kroon tand laat plaatsen, kan dit een flinke investering zijn. Laat dit de reden zijn om te stoppen met roken of om uw gebitsreiniging beter op te pakken. Onze tandarts denkt graag met u mee en voorziet u van advies over onderhoud kronen tanden.

Wat te doen wanneer een kroon niet meer mogelijk is?

Er is altijd een oplossing voor een mooi gebit! Bij TopTanden kunnen we namelijk diverse specialistische behandelingen uitvoeren. Zelfs wanneer uw kaakbot geslonken is is er nog een oplossing. Kortom, wat de staat van uw gebit ook is, neem contact op met TopTanden. Zet die eerste stap naar een mooi en stralend gebit waardoor u weer vol vertrouwen het leven tegemoet kunt lachen.

Kronen tanden via TopTanden

TopTanden is het adres voor kroon tanden, bruggen, all on 6, all on 4, een klikgebit en implantaat tanden. Bij een persoonlijk gesprek kunnen wij u de kronen tanden voor en na foto’s laten zien. 

Kronen & Bruggen

zirkonium kronen toptanden dental dr andras schandl

Totale gebitsrenovatie met zirkonium kronen en bruggen

Arie - Gebitsrenovatie - zirkonium kronen - implantaten - Toptanden Mondzorg Hongarije

Complete gebitsrenovatie bovengebit met zirkonium kronen

Kronen en bruggen en implantaat toptanden mondzorg

Deze patiënt had facings. Nu kronen op bestaande tanden

zirkonium kronen tanden kiezen toptanden boedapest mondzorg hongarije

Zirkonium kronen - meest natuurlijke tanden

TopTanden Dental

MondZorg Hongarije

Vanuit Nederland

085 - 0609 580

Vanuit België

03 - 8081 650

U kunt ons bellen

Ma t/m Zo: 09:00u - 22:00u