Boedapest, Het Parijs van de Balkan

Tandarts Boedapest - Mondzorg Hongarije

Deze stad is beroemd voor de kwaliteit van de tandartsbehandelingen. Semmelweis University in Boedapest, heeft bijvoorbeeld één van de beste tandheelkunde faculteiten in de wereld. Aangezien Hongarije lid is van de EU, houdt het land zich strikt aan de EU-regelgeving.

Tandarts Boedapest en lage tandartskosten

De kosten van tandartsbehandelingen en implantologie in Hongarije zijn een stuk goedkoper dan in Nederland. Dit komt onder andere door de vaste lage kosten die in Hongarije gehanteerd worden. De kosten van een tandartsbehandeling in Hongarije zijn wel tot 70% (!) goedkoper dan in Nederland. Dat maakt een reisje naar deze stad zeker waard!

Boedapest, het Parijs van de Balkan

Boedapest is de hoofdstad en tegelijkertijd ook de grootste stad van Hongarije. De stad ligt aan weerszijden van de rivier Donau (Hongaars: Duna) en telt ca. 1,8 miljoen inwoners. Verder is de stad de 7e stad qua bevolking in de Europese Unie.

Sinds de val van het communisme is Boedapest ook in het Westen een zeer populaire bestemming voor vakantie geworden. De stad had deze status als prachtige vakantiebestemming al in het voormalig Oostblok. Een reis naar deze stad staat garant voor een buitengewone reiservaring. De stad bezit zowel een lange historische achtergrond als een diep ontwikkelde eigen cultuur en identiteit.

UNESCO werelderfgoed

Bewijs voor het uitgebreide culturele erfgoed van deze stad is het feit dat de stad twee UNESCO werelderfgoed objecten herbergt. Dit is één van de factoren die deze stad zo speciaal maken. Naast de aantrekkelijkheid van de stad uit het culturele en historische perspectief, worden ook de warmwaterbronnen en spa’s in deze stad door veel mensen gewaardeerd. De stad heeft bijna 100 warmwaterbronnen en 12 spa’s, waardoor elke dag negentien miljoen liter warm water stroomt.

thermale baden in hongarije boedapestAndere noemenswaardige aspecten van deze stad zijn er ook volop. In de stad zelf is een eiland in de rivier Donau, genaamd Margaret Island. Boedapest was ooit een Romeinse stad, dus er zijn nog diverse sporen uit deze tijd te vinden. Ook was deze stad een tijd lang onder Turkse bezetting, waardoor er tevens diverse Turkse elementen in de stad zijn te vinden, zoals Turkse baden en gebouwen.

Geschiedenis van Boedapest

In de Romeinse tijd was deze stad bekend als Aquincum. Deze Romeinse grensstad werd rond 89 AD gesticht en was de hoofdstad van de provincie Pannonia.

Rond 900 kwamen de Maygaren aan in Hongarije. Dit volk staat ook bekend als de Hongaren en waren de stichters van het Hongaarse koninkrijk. Door invasies van de Hunnen werd de Hongaarse populatie een aantal keer flink gedecimeerd, maar de Hongaren bleven op dit land wonen.

Van 1541 tot 1686 werd een groot deel van Hongarije, waaronder Boedapest, bezet door het Ottomaanse rijk. De Ottomanen hebben op sommige plaatsen in deze stad ook hun sporen achtergelaten.

In 1686 werd met behulp van de Oostenrijkers en andere Europeanen Hongarije weer veroverd op de Ottomanen. Later kwam Hongarije met Oostenrijk in één keizerrijk.

Na de tweede wereldoorlog werd Hongarije door toedoen van de Sovjet Unie opgenomen in het Oostblok.

Meer over Boedapest

Net als Nederland heeft Hongarije de centraal Europese tijdszone (GMT+1), er is dus geen tijdsverschil.

Belangrijke vrije dagen in Hongarije

1 januari: nieuwjaarsdag

15 maart: nationale vrije dag

5 april: Pasen

1 mei: nationale vrije dag

24 mei: nationale vrije dag

20 augustus: dag van Sint Stephan

23 oktober: nationale vrije dag

1 november: Allerheiligen

25-26 december: Kerst

De stad Boedapest heeft een bevolking van ruim 1,8 miljoen en een oppervlakte van 525 vierkante kilometer.

Stroomaansluitingen in Boedapest/Hongarije zijn hetzelfde als in Nederland. Alle apparatuur kan dus gewoon worden aangesloten.

De Hongaarse taal lijkt bepaald niet op het Nederlands. Helaas kunnen de meeste Hongaren ook geen Engels spreken, maar voor de meeste toeristen heeft dit niet tot problematische situaties geleid. Op belangrijke locaties, zoals in de metro, is ook informatie in het Engels te vinden.

Nuttige Hongaarse uitdrukkingen:

Goedendag = jó napot

Goedenavond = jó estét

Tot ziens of Hallo / Hoi = szia

Hoe gaat het? = hogy vagy?

Hoe laat is het? = Hány óra?

Ja = igen

Nee = nem

Dank u = köszönöm

Restaurant = étterem

Sorry = egészségedre

Straat = utca

Plein = tér

In Hongarije kan men vaak betalen in euro’s, maar als je betaalt in Hongaarse valuta zijn de bedragen omgerekend meestal goedkoper.

In Hongarije is de eigen valuta de Hongaarse Forint (HUF). Er zijn munten voor de volgende bedragen: 5, 10, 20, 50, 100 en 200.

Het Hongaarse briefgeld: 500, 1000, 2000, 5000, 10.000 en 20.000.

Geld wisselen is alleen toegestaan – en wellicht verstandiger – in officiële geldwisselkantoren. Maar die zijn vrij veel in deze stad te vinden.

Bankpassen van de meeste Nederlandse banken kunnen in Hongaarse geldautomaten gebruikt worden.

Tip: als u geld uit de automaat wilt halen met uw eigen bankpas doe dit alleen bij de geldautomaten waar ook een bank is gevestigd. Nooit bij geldautomaten bij cafe's, restaurants etc. Dit zijn commerciële uitbaters van de geldautomaten en berekenen extra kosten.

Het-weer-in-Boedapest-Tandarts-Honganrije-BoedapestDeze stad heeft een continentaal klimaat. De heetste maanden zijn juli en augustus. In deze maanden is de temperatuur in stad rond de 28 tot 35 graden.

Het is het koudste in december en januari. In deze periode kunnen er temperaturen van -15 graden worden gemeten.

Vergeleken met Nederland, heeft deze stad meer zonnige uren en minder regen. Maar ook daar regent het natuurlijk, de meeste regen valt in mei, juni en november.

Dze stad heeft een zeer uitgebreid openbaar vervoer. Er zijn meerdere metrolijnen en talloze bus- en tramlijnen. Een snelle manier om op veel locaties in de stad te komen is gebruik maken van de metro.

Het toeristenbureau van Boedapest biedt een gratis kaart aan waar de belangrijkste lijnen van de diverse transportmethodes op zijn weergegeven.

Ook als je op vakantie bent in Boedapest loont het de moeite om een dag- of weekkaart voor het openbaar vervoer aan te schaffen. Naar Nederlandse maatstaven is zo een kaart relatief goedkoop en je kan vervolgens onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer in die periode.

Mensen ie 65 jaar en ouder zijn mogen geheel gratis reizen met alle vormen van openbaar vervoer!

Meer informatie over het openbaar vervoer in Boedapest kan op de volgende website worden raad gepleegd: http://www.bkv.hu/en/

Het vliegveld in Boedapest is genaamd Budapest Ferihegy International Airport (IATA: BUD) en bestaat uit Terminal 1 en Terminal 2.

Een goedkope reis naar Boedapest kan geregeld worden met een vliegticket van bijvoorbeeld TransAvia, Aerlingus, Air Berlin, Easyjet, Germanwings, Jet2, RyanAir en WizzAir.

Het Kasteelcomplex van Boedapest (Castle quarter and Castle Hill)

Het hele gebied rond het kasteel van deze stad is bewoond sinds de 13e eeuw en behoort tegenwoordig officieel tot het werelderfgoed. Het grootste deel van deze stad is vrij vlak, maar dit gedeelte van de stad is heuvelachtig. Daarom bevond de Hongaarse koning Bela IV dit als een geschikte locatie om een kasteel te bouwen om de stad te beschermen tegen toekomstige invasies van de Hunnen. Naast het kasteel, bevat het gebied ook drie kerken, vijf musea en veel andere historische monumenten en gebouwen.

Hongaarse Staatsopera (Hungarian State Opera House, www.operavisit.hu)

De staatsopera in deze stad werd in 1884 geopend en werd een toonaangevende opera in Europa. De Hongaarse architect Miklos Ybl ontworp het gebouw in 1884 in neoklassieke en neorenaissance stijl. Beroemde dirigenten zoals Gustav Mahler en Otto Klemperer hebben ook in dit operagebouw een opera verzorgd. Volgens het toeristische bureau van Boedapest, is dit één van de hoogtepunten voor de reiziger op vakantie in Boedapest.

De Kettingbrug (Chain Bridge)

Deze brug was de eerste brug in Boedapest en destijds een prachtig staaltje techniek. De oorspronkelijke brug werd tussen 1839 en 1849 gebouwd, maar moest na de tweede wereldoorlog herbouwd worden. Overdag kan men als voetganger de brug oversteken en naar de Donau kijken, in de avond wordt de brug fraai verlicht.

Plein der Helden (Heroes’ Square)

Genoemd als het spectaculairste plein in deze stad, is het Plein der Helden. Er bevindt zich een 36 meter hoge kolom op het plein in het centrum. Ook zijn de aartsengel Gabriel en de Hongaarse heilige kroon weergegeven. Tegenover deze kolom bevindt zich het graf van de onbekende soldaat. Naast het plein begint het grote stadspark van Boedapest.

Hongaars Parlement (Parliament, adres: H-1055 Budapest, Kossuth tér 1-3,  www.parlament.hu)

Het fraai vormgegeven en actief gebruikte gebouw van het Hongaarse parlement is het grootste gebouw in Hongarije. Het gebouw bevindt zich direct naast de oever van de Donau en is daarom goed vanaf de andere zijde van de rivier te bewonderen. Voor de vakantieganger die van neogotische bouwkunst houdt, is het gebouw uit 1884 een kunstwerk. Er worden dagelijks rondleidingen georganiseerd en jaarlijks bezoeken ruim 500.000 toeristen het parlementsgebouw.

Labyrinth van het kasteel (Buda Castle Labyrinth)

Onder het kasteelcomplex van deze stad bevindt zich een stelsel van grotten. Tegen betaling kan men toegang verkrijgen tot dit gangenstelsel van zo een 1200 meter lang.

Margaret Eiland (Margaret Island)

Op dit eiland in de rivier de Donau is volgens sommigen het mooiste park van Boedapest. Op het eiland kunnen ook een aantal historische monumenten en bezienswaardigheden worden bewonderd, zoals de watertoren, de muzikale bron, oude ruïnes en de kerk van Sint Michael.

Stadspark (City Park)

Aan de Pest-kant van deze stad bevindt zich het grote stadspark. Tijdens een vakantie in een grote en drukke stad zoals Boedapest kan de toerist hier toch de natuur ervaren. Dit park werd in de negentiende eeuw gebouwd in de Engelse stijl.

Matthiaskerk (Matthias Church)

Dit is de meest bezochte en beroemdste kerk van deze stad. De kerk maakt deel uit van het hoger gelegen kasteelcomplex van deze stad, waardoor de kerk in een groot gedeelte van de stad te zien is. Deze kerk werd in verschillende fases in de 13e en 15e eeuw gebouwd. De huidige neogotische aanblik van de kerk is het resultaat van reconstructie in 1896 door architect Frigyes Schulek. Als men op vakantie gaat naar Boedapest, is een bezoek aan deze kerk, wat gecombineerd kan worden met een bezoek aan de rest van het kasteelcomplex, zeer aan te raden.

Lutherse kerk (Lutheran Church)

Vlakbij het belangrijke kruispunt van de drie metrolijnen in deze stad, Deak Square, ligt de Lutherse kerk. Alhoewel de kerk redelijk simpel is vormgegeven, kan de akoestische kwaliteit van het kerkgebouw zeer goed worden genoemd. Er worden dan ook regelmatig muzikale optredens in de gegeven, soms gecombineerd met een kerkelijke dienst (in het Hongaars).

Kerk van Sint Elizabeth (Church of St. Elizabeth)

Deze katholieke kerk werd in neogotische stijl gebouwd tussen 1893 en 1901. De twee opvallende torenspitsen zijn 76 meter lang. Een beeld van de Sint Elizabeth is geplaatst in het midden als de kroon van de kerk. Ook als mensen maar kort op vakantie zijn in Boedapest, wordt deze kerk als één van de hoogtepunten van Boedapest toch bezocht.

Kerk van de parochie van de binnenstad (Inner City Parish Church)

Dit is de oudste kerk in het Pest gedeelte van deze stad. Deze kerk werd in de 12e eeuw in Romaanse stijl gebouwd op het graf van bisschop Gellert, een martelaar. Helaas is er niets meer over van de originele kerk, door de eeuwen heen is de kerk langzaam herbouwd in een meer gotische stijl. Na een brand in 1723 is de kerk tenslotte in de stijl van het toenmalige populaire Barok herbouwd.

Synagoge aan de Dohanystraat (Dohany Street Synagogue)

Deze grote synagoge is in Byzantijns/Moorse stijl vormgegeven, aangezien deze stijl in de periode zeer populair was in Europa. De synagoge werd gebouwd onder leiding van en ontworpen door de Weense architect Ludwig Forster in het midden van de 19e eeuw. Na een synagoge in New York, is deze synagoge in Boedapest de grootste synagoge ter wereld. Er worden nog steeds elke week diensten gehouden.

Boedapest Museum van Geschiedenis (Budapest History Museum Castle Museum, www.btm.hu)

Het museum bevat een groot aantal archeologische vondsten die in Boedapest zijn gedaan. Op diverse etages zijn er verschillende thema’s, zoals Boedapest in de middeleeuwen en de Romeinse tijd, maar ook latere periodes dichter bij het heden. Alle objecten in het museum, zoals zegels, glaswerk, grafversieringen en beelden, zijn origineel.

Als je op vakantie gaat naar deze stad, dan is dit museum zeker de moeite waard. Naast de grote collectie van objecten, is het museum gehuisvest in een historisch kasteel op een berg. Vanaf de publiekelijk toegankelijke kasteelmuren kan een prachtig uitzicht over de stad Boedapest verkregen worden.

Het Museum en Instituut van Militaire Geschiedenis (Museum and Institute of Military History, www.militaria.hu)

Als men geïnteresseerd is in militaire geschiedenis, dan is dit museum in deze stad zeker een aanrader. Aanwezig in het museum is een grote verzameling wapens uit diverse tijdsperiodes. Ook is er een grote verzameling militaire uniformen, vlaggen, kaarten, munitie en munten.

Het Hongaarse Nationale Kunstmuseum (Hungarian National Gallery)

Dit museum bevindt zich ook in het gebied rond het kasteel van Boedapest. Het museum herbergt ruim 10,000 kunstobjecten uit de periode vanaf de stichting van de Hongaarse staat tot heden. Voor kunstliefhebbers op vakantie in deze stad, is dit museum zeker een grote aanrader.

Memento Park

Het Memento Park ligt aan de rand van deze stad. Je kan dit park bezoeken via een toeristische tour van een lokaal reisbureau of zelf met de bus gaan die de Hongaren ook gebruiken. Wat dit park zo speciaal maakt, is het grote aantal communistische beelden dat zich er bevindt. Toen het communisme viel rond 1989 werden overal in Oost-Europa communistische beelden en tekens uit de straten verwijderd. Vaak werden deze vernietigd. Maar de Hongaren hebben een aantal van deze objecten in een park verzameld zodat de latere generaties en vakantiegangers de communistische tijd weer even kunnen beleven.

Het Joodse Museum (Jewish Museum)

Dit Joodse museum is geplaatst naast de grootste synagoge in Europa. Tevens de tweede grootste synagoge in de wereld. Hier kan men meer over de Joodse manier van leven leren, maar er zijn ook talloze prachtige religieuze objecten te bewonderen. Het is mogelijk om aan een rondleiding deel te nemen.

Cafe Gerbaut Budapest Tandarts Hongarije TopTanden Nederland België

Het zeer bekende Gerbeaud is een begrip in Boedapest sinds meer dan 150 jaar.

Dit café is zo bekend door de hoge kwaliteit van taarten en cakes die er verkocht worden. Maar ook de inrichting en de atmosfeer van Gerbeaud worden gewaardeerd door de vele gasten.

Gerbeaud bevindt zich op het plein van Vorosmarty, in de buurt van diverse winkelstraten.

 

De centrale markt (Central Market)

De centrale markt is een overdekte markt waar allerlei authentieke Hongaarse goederen en voedsel verkocht wordt. Het gebouw stamt uit 1890 en was gerestaureerd in 1994. Er komen veel mensen rondsnuffelen die op vakantie zijn, maar de markt wordt ook druk door Hongaren bezocht die bijvoorbeeld verse groente en fruit komen kopen.

Vaci utca (Vaci Street)

Deze vrij lange, en soms onderbroken, straat huisvest talloze (moderne) winkels. Vaci utca is een belangrijke ader in het centrum van deze stad. Er is hier zeker geen spoor van het communisme te bekennen, men kan hier juweliers, parfumerieën, winkels van beroemde kledingmerken, boetiekjes en bijouterieën bezoeken. Als je op vakantie gaat in Boedapest hoef je dus zeker geen arm communist land te verwachten.

Grote winkelcentra

Op diverse plekken in deze stad zijn grote en moderne winkelcentra te vinden. Meestal is er een McDonalds en/of Burger King aanwezig naast de talloze luxe winkels, en een supermarkt op de laagste verdieping. Deze winkelcentra kunnen gevonden worden op de gratis kaart van Boedapest die verkregen kan worden bij het toeristenbureau.

De vlooienmarkt van Ecseri (“Ecseri” Flea Market)

Op deze vlooienmarkt kan een groot aantal oudere spullen uit de Hongaarse cultuur worden gekocht. Ook als je niet van plan bent om iets te kopen, is het leuk om op deze markt rond te kijken. De markt bevindt zich wel aan de rand van Boedapest, daarom moet men eerst een aardig stuk met het openbaar vervoer reizen om op deze locatie te komen.

Straatgalerijen van Falk Miksa (Falk Miksa Street galleries)

De straatgallerijen in deze stad zijn een vrij recent verschijnsel. Slechts 10 jaar geleden begon deze vorm van kunstverkoop zich in deze stad te manifesteren. Tegenwoordig kunnen er rond de Falk Miksastraat zo een 20 winkels en galerijen gevonden worden.

WAMP (Kunstmarkt op zondag) (WAMP (Sunday Artmarket))

Alhoewel de naam van deze kunstmarkt doet vermoeden dat de markt elke week op zondag plaatsvindt, is deze markt slechts eenmaal per maand. Op deze markt kan men zilversmeden, speelgoedmakers, diverse artiesten en werk van beroemde Hongaarse galerijen vinden.

New York Café

Dit café doet al zaken voor zo een 100 jaar. Sommige mensen in Boedapest durven zelfs zo ver te gaan om dit café een legende te noemen.

Central Cafe

Ook dit café bestaat al sinds de negentiende eeuw in deze stad. Het café zou er nog steeds net zo uitzien als het deed in 1887. In deze periode kwamen er een aantal beroemde auteurs regelmatig in dit café.

Alternatieve pubs (ruin pubs)

In de laatste tien jaar zijn alternatieve (ruin) pubs zeer populair geworden in deze stad. Deze pubs zijn vaak gehuisvest in gebouwen die renovatie nodig hebben of gesloopt zullen worden. Dit zijn dan ook zeker geen luxe plaatsen, maar bieden toch een zekere sfeer en ambiance. Kortom, ideaal voor de vakantieganger die eens wat anders wil, of je op vakantie echt onder dompelen in de cultuur van de lokale bewoners.

Budapest Jazz Club

Omschreven als de beste club voor fans van jazz in deze stad. Regelmatig worden in deze club optredens gegeven door beroemde artiesten in dit genre. Dus ook in Boedapest komt de liefhebber van jazz op vakantie aan zijn trekken.

Godor Club and Terrace

Deze club is gelegen in het centrum van deze stad en is vooral in de zomer zeer aantrekkelijk omdat je geweldig buiten kan zitten. In een ontspannen omgeving kan genoten worden van het heerlijke weer in deze stad in de zomer.

thermale baden in hongarije boedapestGellert Spa (Gellert Spa Baths)

Op vakantie en even helemaal ontspannen? Zowel onder toeristen als onder de Hongaren zelf is de Gellart Spa één van de populairste thermale baden in deze stad. Volgens de Hongaren waren de medicinale kwaliteiten van de waterbron op deze locatie reeds bekend in de 13e eeuw.

Szechenyi Spa (Szechenyi Spa Baths)

Deze spa is van vroeg in de ochtend tot laat in de avond open. Desgewenst kan men naar de publieke baden, of naar een bad voor mannen of vrouwen. In de Szechenyi Spa zijn diverse baden van verschillende temperaturen en ook sauna’s, zowel binnen als buiten. Totaal zijn er vijftien verschillende baden. Deze spa is beroemd om het feit dat er mensen in één van de publieke baden aan het schaken zijn.

De gezondheidszorg in deze stad is van een hoog niveau en voor alle situaties kunt u in ziekenhuizen en klinieken in deze stad terecht. Kosten worden meestal vergoed door de Nederlandse zorgverzekering.

TopTanden Dental

MondZorg Hongarije

Vanuit Nederland

085 - 0609 580

Vanuit België

03 - 8081 650

U kunt ons bellen

Ma t/m Zo: 09:00u - 22:00u